Работа · септември 10, 2017

Търсене на работа

Как започва търсенето на работа?

С изработка на CV(Автобиография).

Първо е необходима празна бланка за попълване. Може да свалите такава за Евро CV. Също така популярните сайтове за търсене на работа позволяват CV-то да бъде генерирано от тях след попълване на форми.

То трябва да съдъжа:

  1. Снимка. Все пак става въпрос за представяне пред евентуален бъдещ работодател. Редно е снимката да е представителна. Като цяло е добре човек да се придържа към формата за снимките, които се правят за документ. Работодателя не иска да гледа някой как се е излегнал на дивана или на плажа. Като цяло снимка в цял ръст не е добра идея.
  2. Контакти. Под контакти се счита адрес, електронна поща и телефон. Важно е те да бъдат актуални! Казвам го не случайно, защото в близкото минало един познат търсеше работа, но беше забравил да си обнови телефона с настоящия му. Учудващо не му се обаждаха, докато не се усети да го оправи. Мейл адреса също е препоръчително да бъде представителен. Работодателя не би погледнал сериозно на мейли от сорта на sladko_kote93@abv.bg , rambo94@yahoo.com или разни подобни. Относно адреса, него го гледат дали е удобен за пътуване до работното място, защото често служителите скоро след започване сменят работата си поради неудобството от дългото пътуване. Умората от дългото пътуване също оказва влияние на производителността, но това е друга тема.
  3. Образование. Тук просто се изброяват завършените учебни заведения по хронологичен ред. За тях се описва: име, образователна степен, град, дата на започване и завършване.
  4. Предишни работни места. За тях се описват: фирма, длъжност, размер на компанията, дата на постъпване и приключване на трудовите взаимоотношения. Там работодателя проучва сходствата на досегашния Ви опит със задълженията на позицията, за която кандидатствате. Не във всички, но в повечето случаи се търси сходен опит.
  5. Очаквания за заплата. Тук е мястото, на което трябва да посочите каква заплата очаквате от работодателя. Важно е да знаете разликата между брутна(облагана с данъци) и нетна(сумата, която получавате чисто) заплата.
  6. Други. Във бланките за CV-та има и други параметри на попълване от сорта на: шофьорска книжка(категория), владеене на език(ниво) и тн. Там няма какво да се обърка.